lauantai 14. syyskuuta 2013

Näin se meni

Ilta-Sanomat 31.12.2007 kirjoitti:

RATKEAAKO MYSTEERI?


Tuoko uusi vuosi selvyyden Jukka S. Lahden surmaan?

– Täällä on joku tappaja. Tulkaa nopeasti, hätääntynyt naisääni pyytää.

Vuorossa oleva Satakunnan hätäkeskuksen päivystäjä näkee näytöltä, että hälytys tulee Ulvilan Vanhakylästä, osoitteesta Tähtisentie 54.

On joulukuun 1. päivä 2006, vuorokausi on vaihtunut perjantaiksi vajaat kolme tuntia aikaisemmin. Kello on 2.43.

Sosiaalipsykologi Jukka S. Lahti oli lähtenyt kotoaan Ulvilasta Turkuun torstaiaamuna.

Aamupäivä Lahdelta vierähti työnhakukeskuksen kokouksessa, päivällä hän ehti kuitenkin käväistä tervehtimässä siskoaan.

Lahti osallistui vielä Turussa kokouksen jälkeiseen illanviettoon. Kohti Ulvilaa hän lähti autollaan yhdeksän jälkeen.

Kotona Tähtisentiellä Lahti oli yhdentoista maissa. Tuntia myöhemmin aviopuolisot vetäytyivät nukkumaan kolme vuotta aiemmin ostamansa talon takkahuoneeseen.

Perheen lapset olivat sikeässä unessa isän tullessa kotiin. Vanhin, yhdeksänvuotias oli omassa huoneessaan ja kolme nuorinta lastenhuoneessa omakotitalon toisessa päässä.

Vajaat kolme tuntia myöhemmin Lahdet heräsivät rajuun meteliin. He nousivat vuoteesta, mutta eivät ehtineet takkahuonetta pidemmälle, kun he kohtasivat isokokoisen, kasvonsa osittain peittäneen hahmon edessään.

Tunkeutujan ja Jukka S. Lahden välille syntyi käsikähmä. Lahden vaimo yritti mennä väliin, mutta tunkeutuja löi häntä vasempaan kylkeen veitsellä. Terä tunkeutui aina keuhkoon saakka.

Vaimo juoksi keittiöön ja soitti hätäkeskukseen. Puhelu kesti neljä minuuttia.

Sinä aikana tunkeutuja surmasi 51-vuotiaan Jukka S. Lahden erittäin raa'alla tavalla, aviopuolison silmien alla. Karmeaa veritekoa todisti myös meteliin herännyt, äitinsä luo keittiöön paennut yhdeksänvuotias tytär.

Poliisi saapui paikalle kuusi minuuttia siitä kun hätäkeskus otti vastaan puhelun. Tekijä oli ehtinyt poistua paikalta eikä häntä ole vieläkään saatu kiinni.

Tekijä tahriutui vereen

Poliisi julkaisi tunkeutujasta seuraavat tuntomerkit: mies, vatsakas, ei kuitenkaan lihava, isokokoinen, 180-190 senttiä pitkä, kasvot ja nenä pyöreät, silmät jotenkin etäällä toisistaan.

Arvio tekijän pituudesta saattaa olla väärä, sillä vastassa oli erittäin pienikokoinen mies: Jukka S. Lahti oli ainoastaan 160 senttiä pitkä.

Miehestä saatiin myöhemmin lisää tietoa, mm. se, että hän tahriintui rikoksen yhteydessä yltä päältä vereen. Verta oli hänen käsissään, ja myös puseron sekä housujen etumus olivat laajalti veren tahrimat.

Tunkeutuja loukkasi myös itseään. Hän sai haavoja käsiinsä kulkiessaan takaoven rikotun ikkunan läpi.

Uhkauksia, motiviina kosto

Poliisi kertoi, että Lahti oli saanut useita suusanallisia uhkauksia. Uhkausten sisältöä ei ole koskaan kerrottu.

Poliisin mukaan Lahden surmassa oli kyse henkilökohtaisesta kostosta.

Epäilyt mahdollisesta tekijästä yhdistettiin nopeasti Lahden työpaikkaan porilaiseen Luvata Oy:hyn. Yhtiössä oli toteutettu rankka saneerausohjelma, jossa Lahdella oli merkittävä rooli.

Kaikki yhtiön työntekijät, joiden tuntomerkit vähänkään täsmäsivät tunkeutujan tuntomerkkeihin, kuulusteltiin ja jokaiselta otettiin dna-tunniste. Tunkeutujaa ei kuitenkaan löytynyt.

MARKKU UOTILA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti